Turijn

Barokke stad tegen de Italiaanse Alpen

Turijn (Torino) is een eeuwenoude stad in het noordwesten van Italië. De stad werd ca. 30 v. Chr. door de Romeinen gesticht, maar werd pas écht belangrijk aan het eind van de Middeleeuwen, toen het de hoofdstad werd van het Hertogdom Savoye. Turijn wordt omringt door heuvels en de Alpen; door de stad kronkelt de rivier de Po. Er wonen bijna een miljoen mensen. De stad is vooral beroemd om zijn veelheid aan barokke gebouwen, paleizen, kathedralen en opera's.


Kaart Turijn


Vliegveld

Het vliegveld van Turijn, Torino Airport, wordt ook wel Caselle genoemd. Het bevindt zich ca. 15km ten noorden van de stad. Het heeft oa. een eigen treinstation, maar de trein brengt je helaas niet in het centrum van de stad. Het is handiger om een bus of taxi te pakken.


Openbaar vervoer

Turijn beschikt over een metro met één lijn met 15 stations. Daarnaast kent de stad twee grote treinstations en een uitgebreid netwerk van tram- en buslijnen.


Bezienswaardigheden

Het meest opvallende gebouw van de stad is de Mole Antonelliana. Het werd gebouwd als synagoge, maar is nu in gebruik als filmmuseum. Het barokke Palazzo Reale is het voormalige Koninklijk Paleis van Italië. Deze ligt meteen naast de Cappella della Sacra Sindone, waar de wereldberoemde Lijkwade van Turijn wordt bewaard. Het Museo Egizio heeft - na Caïro - de grootste collectie Egyptische artefacten ter wereld. Vanaf de heuvel Superga heb je een adembenemend uitzicht op Turijn. Op de heuvel bevindt zich ook de Basiliek van Superga. Hier bevindt zich ook de crypte waar de Koningen van Italië begraven liggen.

Tips Turijn