Zona Traffico Limitato

Beperkte toegang voor motorvoertuigen

Zona Traffico LimitatoIn steeds meer straten en steden kom je ze tegen: de borden die aangeven dat de betreffende straat een zg. Zona Traffico Limitato is. De borden staan vooral in en rond binnensteden en in gebieden waar monumenten staan.

Het bord Zona traffico limitato geeft aan dat het een gebied betreft met beperkte toegang voor motorvoertuigen. Vaak zijn deze gebieden gedurende een bepaalde periode alleen voor vergunninghouders, leveranciers, taxi's, bussen, invaliden en (soms ook) hotelgasten toegankelijk. Op de borden is aangegeven op welk tijdstip het verkeer gelimiteerd is en voor wie het bord niet van toepassing is.


Waarom deze zones?

De zones zijn ingevoerd om de luchtvervuiling in de binnensteden tegen te gaan en monumenten tegen de vervuiling door uitlaatgassen te beschermen.


Goed opletten!

Helaas vallen de borden niet altijd even goed op - zeker niet voor iemand die niet bekend is in de betreffende stad. Vaak zie je in de betreffende straat ook gewoon taxi's of bussen rijden, en rijd je er nietsvermoedend achteraan. En dat kan  problemen opleveren. De boetes voor het rijden in een ZTL zijn namelijk behoorlijk hoog (minimaal 100 euro).


Boetes na thuiskomst

De boetes worden meestal geïnt door het incassobureau EMO. Het is dus mogelijk dat je na je bezoek aan Italie een acceptgiro van dit bureau ontvangt.


Bezwaar maken

Bezwaar maken kan als je beschikt over een geldige gehandicapten-parkeerkaart. Ook kun je bezwaar maken als de boete meer dan een jaar na dato op je mat valt of als het hotel een speciale ontheffing heeft voor haar gasten. In andere gevallen heeft bezwaar maken meestal weinig zin.


Niet betalen

Betaal je de boete niet, dan wordt dit geregistreerd. Je loopt dan de kans dat je bij een later bezoek aan Italië opnieuw met de boete geconfronteerd wordt.

Tips Zona Traffico Limitato (ZTL)